Bob Baffert

Bob Baffert

Американският треньор Bob Baffert навърши 65

Робърт А. “Боб” Baffert роден на 13 януари 1953 г. е американски треньор по конни надбягвания, който обучава победителя в American Triple Crown ”American Pharoah” и победителя за 2018 Triple Crown ”Justify”. Конете на Baffert са спечелили пет дербита в Кентъки, седем Preakness Stakes, три Belmont Stakes и три Kentucky Oaks.

Baffert е израснал в ранчо близо до Ногалес, Аризона, където семейството му е отглеждало говеда и пилета.  В тийнейджърските си години той е работил като жокей за 100 долара на ден в неофициални състезания Quarter Horses в покрайнините на Ногалес. Той се мести от там на състезания по легални писти, записвайки първата си победа на 17-годишна възраст през 1970 г.

Историята на Baffert в американските класически състезания започна през далечната 1996 г., когато той тренира тригодишният кон на име Cavonnier, който се нарежда на второ място в Derby в Кентъки. През 1997 г. той тренира Silver Charm , за да спечели дербито в Кентъки и  завършвайки на второ място в Белмонт. Той участва в  Derby през следващата година, изпращайки двама та си най-добри colts, Real Quiet и Indian Charlie, в Луисвил. Real Quiet спечели състезанието през тази година, но Бафърт също завършва трети с Indian Charlie. Real Quiet също спечелва Proakness, а  Silver Charm завърша втори в Belmont Stakes след фотофиниш . Baffert,  стана първият треньор в историята, който се окичва с наградите в  Derby и Preakness връщайки се  назад годините.

Този именит треньор печели Derby за трети път през следващата година с Hall of Fame,като жребецът продължава да печели залозите на Preakness, давайки на треньора си трети шанс да спечели тройната корона. Жребецът загубва злощастно в Белмонт, след като се проваля на  стартовата решетка. След това Baffert не е имал кон достоен за  Triple Crown състезания до 2009 г., когато тренира Pioneerof The Nile и завършва на  второ място в Derby.

През 2015 г. Bob обучава шампионката за 2014 г. American Pharoah, за да спечели с нея тройната корона, първата, която прави това след 37 години. Той спечелва и  141-то Кентъки Дерби, като общия му брой победи в състезанието става четири. След това  Pharoah печели 140-тия Preakness Stakes, като направи шест победи в това състезание за Baffert,  също така завърши на четвърто място с Dortmund.  Когато American Pharoah спечели през 2015 г. Belmont Stakes, победата беше неговият четвърти опит за Triple Crown за Baffert, който на 62-годишна възраст стана вторият най-стар треньор, спечелил Triple Crown.

Между 1997 г. и 1999 г. той печели наградата Eclipse .През годините Baffert е обучил коне, които са спечелили тринадесет американски класически състезания, четиринадесет състезания за купата на животновъдите, три световни купи в Дубай и първото световно първенство на Пегас. През 2010 г. Baffert става първи, когато Misremembered с  кон, който е отглеждан и собственост на съпругата му Jill и техния приятел George Jacobs, като печели хендикап Santa Anita, отбелязвайки първата степен на Baffert, която печели като селекционер. Той също така има седем победи в Санта Анита Дерби, осем в Haskell Invitational Handicap, и тринадесет победи в Del Mar Futurity, състезанието, което спечелва седем пъти от 1996 до 2002 г., когато то се провежда като събитие от II клас. Следват още отличия  през 2008, 2009, 2011, 2012, 2014 и 2016, когато се провеждат вече като събитие от първа  степен. Той също така е печелил Кентъки Оукс три пъти: първо през 1999 г. със Silverbulletday, който по-късно е избран в Залата на славата, след това с Plum Pretty през 2011 г. и накрая с Abel Tasman през 2017 г.

Triple Crown in-the-money finishes

 

Източник :

https://en.wikipedia.org/wiki/Bob_Baffert